Tyxo.bg counter
Астрология Нумерология Съновник
Тълкуване на сънища

Множество проучвания доказват категорично, че сънищата са един сигурен начин за общуване между вътрешното Aз и други страни на човешкото съзнание. В сънищата емоциите, преживяванията, обстановката са много по-ярки от реалността, която мозъкът възприема в будно състояние при нормални обстоятелства.
Много хора преживяват на сън неща, за които не са се замисляли даже, но нищо не е така случайно, както ни се струва, когато се опитаме да разтълкуваме сънищата, които невинаги сме наясно как да си обясним първоначално.
Съществуват много важни въпроси, когато се стремим да вникнем в съня си: какво означават нереалните създания, които се явяват в съня ни, как трябва да ги разбираме, как да тълкуваме поведението им, какво значат сменящите се картини и събития, защо веднъж сме участници, а друг път само наблюдатели и др.

Тълкуване на сънища - още...
 
Хороскоп

Разположението на небесните светила за деня и часа на раждане на даден човек, се нарича хороскоп. Чрез тези данни се изчислява асцендента (изгряващият зодиакален знак на източния хоризонт по време на раждането). На базата на хороскопите, астролозите правят предвиждания за съдбата на дадения индивид. Обикновено, обаче, под хороскоп се разбират наборът от тълкувания, които астролозите дават на разположението на небесните светила, и който често може да се намери в ежедневниците (най-вече таблоиди). Тези хороскопи обикновено са съставени от неясни изречения с двояко тълкувание.

Известният скептик Джеймс Ранди е показал колко лесно е хората да бъдат подведени от хороскопите. За целта той повтаря няколко пъти следния опит: представя се като астролог пред дадена аудитория. Раздава на хората хороскопи, след което отправя запитване до аудиторията дали хороскопът е правилен. 80% от запитаните отговарят, че хороскопът е дал поразително точна информация за тях. Накрая аудиторията разбира, че всъщност лекторът е раздал на всички хора един и същи текст, написан със словоформи, взаимствани от хороскопите във вестниците и др. Аудиторията на Ранди е била подведена от неясният и нееднозначен речник, с който астролозите си служат.

 
Планети - влияние

В природата са познати четири фундаментални взаимодействия, и всички други сили се обясняват като различни проявления на тези сили. Остава как небесните тела въздействат на човешките съдби, използвайки едно от тези взаимодействия. Силното и слабото ядрено взаимодействие са изключени, понеже те действат само в атомни мащаби, т.е. остават гравитационното и електромагнитното взаимодействие. Но тогава най-голяма роля в астрологията трябва да играят Луната и Слънцето, които имат най-силното гравитационно въздействие върху Земята, или само Слънцето, което упражнява най-силното електромагнитно взаимодействие върху Земята от всички небесни тела, а според астролозите, нито Слънцето, нито Луната, а планетите имат главна роля в определянето на човешките съдби. Тоест, влиянието на небесните светила върху съдбата не се предава с нито едно от познатите ни взаимодействия.

Остава, въпреки теоретичните и експерименталните факти, влиянието на небесните тела, което се свежда главно до това на планетите, да се предава с някакво непознато взаимодействие. Но в последните 15 години, астрономите откриват все повече и повече екзопланети, и се оказва, че планети около други звезди са нещо обичайно. В Млечния път има 100 милиарда звезди, а във Вселената има 100 милиарда галактики. Около немалка част от тези звезди има планети, т.е. влиянието на планетите от Слънчевата система трябва да е пренебрежимо малко, в сравнение с всички тези планети. Астролозите не дават отговор защо това взаимодействие, което дава превес на влиянието на планетите, не се проявява за екзопланетите, и защо екзопланетите не са включени в техните хороскопи. Следователно, не съществува никакво взаимодействие, познато или непознато, чрез което да се предава влияние от небесните тела на земните дела.

 
Астрология - дялове

Различни дялове на астрологията претендират, че съществува връзка между различни небесни обекти и неща, случващи се на Земята. По този критерий, астрологията се дели на:

натална (рождена) - дял от астрологията за планетните влияния в индивидуалната звездна карта;
монданна - дял от астрологията за планетните действия върху природните явления, времето;
светска - дял от астрологията, отнасящ се до нациите, политическите и икономическите цикли на развитието им;
хорарна - дял от астрологията относно точно определен определен въпрос;
синастрична - дял от астрологията за взаимоотношенията (любовни, приятелски, делови) между хората;
кармична - дял от астрологията за проблеми, способности и цялостни тенденции под влияние на кармичното минало;
медицинска - дял от астрологията за силните и слабите страни на организма, предразположеността към заболявания и лечението им;
прогностична - дял от астрологията за прогнозиране на общите тенденции в живота на отделен индивид или нация, и други.

 
Зодиакални знаци

Астролозите приемат, че зодиакалните знаци са асоциирани със съзвездията, в които се намира Слънцето при раждането на човека. Зодиакалните съзвездия са дефинирани като съзвездията, които се пресичат от еклиптиката (видимият път на Слънцето по небесната сфера). В астрологията те са 12, но всъщност 13 съзвездия се пресичат от еклиптиката, като „Змиеносец“ е третото по големина зодиакално съзвездие. Астрологията не обяснява защо на именно тези 12 съзвездия се асоциират зодиакални знаци, които да оказват влияние върху човешките съдби, а не голямото съзвездие Змиеносец, или пък множеството други близки до еклиптиката съзвездия.

Друг важен въпрос, на който астролозите не дават отговор, е прецесията на земната ос, която се изразява в движение на пролетната равноденствена точка по небесната сфера с период от 26 000 години. Според астролозите, тя се намира в Овен (което е и първото астрологическо съзвездие), което е било вярно преди 2 000 години, т.е. зодиакалните знаци не съответстват на отрязака от време, в който Слънцето е в съответното съзвездие. (Например, човек, роден в края на март, според астролозите е Овен, а всъщност е роден в момента от време, в който Слънцето се вижда по посока на съзвездието Риби).

 
<< Start < Prev 331 332 333 334 335 Next > End >>

Page 334 of 335

Лунни фази

Valid XHTML & CSS | Template Design LernVid.com and ah-68